DE202013103650U1 - Non-invasive MRI system for analyzing the quality of solid food products encased in a flexible aluminum foil envelope - Google Patents

Non-invasive MRI system for analyzing the quality of solid food products encased in a flexible aluminum foil envelope Download PDF

Info

Publication number
DE202013103650U1
DE202013103650U1 DE201320103650 DE202013103650U DE202013103650U1 DE 202013103650 U1 DE202013103650 U1 DE 202013103650U1 DE 201320103650 DE201320103650 DE 201320103650 DE 202013103650 U DE202013103650 U DE 202013103650U DE 202013103650 U1 DE202013103650 U1 DE 202013103650U1
Authority
DE
Germany
Prior art keywords
food product
magnetic resonance
solid
inspecting
solid chocolate
Prior art date
Legal status (The legal status is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the status listed.)
Expired - Lifetime
Application number
DE201320103650
Other languages
German (de)
Current Assignee (The listed assignees may be inaccurate. Google has not performed a legal analysis and makes no representation or warranty as to the accuracy of the list.)
Aspect Imaging Ltd
Original Assignee
Aspect Imaging Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aspect Imaging Ltd filed Critical Aspect Imaging Ltd
Priority to DE201320103650 priority Critical patent/DE202013103650U1/en
Publication of DE202013103650U1 publication Critical patent/DE202013103650U1/en
Anticipated expiration legal-status Critical
Expired - Lifetime legal-status Critical Current

Links

Images

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N24/00Investigating or analyzing materials by the use of nuclear magnetic resonance, electron paramagnetic resonance or other spin effects
    • G01N24/08Investigating or analyzing materials by the use of nuclear magnetic resonance, electron paramagnetic resonance or other spin effects by using nuclear magnetic resonance
    • G01N24/085Analysis of materials for the purpose of controlling industrial production systems
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R33/00Arrangements or instruments for measuring magnetic variables
    • G01R33/20Arrangements or instruments for measuring magnetic variables involving magnetic resonance
    • G01R33/44Arrangements or instruments for measuring magnetic variables involving magnetic resonance using nuclear magnetic resonance [NMR]
    • G01R33/448Relaxometry, i.e. quantification of relaxation times or spin density

Abstract

Ein Qualitätskontrollsystem gekennzeichnet durch: a. eine Linie von im Wesentlichen festen Nahrungsmittelprodukten, wobei besagte Produkte zumindest teilweise von einer flexiblen Aluminiumfolienverpackung umschlossen und zufällig auf der besagten Linie orientiert sind; b. eine MRT-Vorrichtung, die dazu angepasst ist, jedes der besagten Produkte auf der besagten Linie abzubilden; wobei besagte MRT mit einem computerlesbaren Medium in Verbindung ist, das dazu angepasst ist, (i) zumindest einen computerauffindbaren standardisierten Parameter, der mit einem Standardprodukt in Beziehung steht, zu speichern; (ii) die besagte MRT zu analysieren und dadurch einen Online-Parameter bereitzustellen; (iii) den besagten Online-Parameter mit dem besagten vordefinierten standardisierten Parameter zu vergleichen; und dadurch (iv) Mängel in den besagten Produkten zu detektieren.A quality control system characterized by: a. a line of substantially solid food products, said products at least partially enclosed by a flexible aluminum foil package and randomly oriented on said line; b. an MRI apparatus adapted to image each of said products on said line; wherein said MRI is in communication with a computer-readable medium adapted to (i) store at least one computer-retrievable standardized parameter related to a standard product; (ii) analyze said MRI and thereby provide an on-line parameter; (iii) compare said online parameter with said predefined standardized parameter; and thereby (iv) detect defects in said products.

Description

Feld der ErfindungField of the invention

Die vorliegende Erfindung offenbart ein nichtinvasives MRT-System zum Analysieren der Qualität von festen Nahrungsmittelprodukten, die von einer Aluminiumfolienverpackung umhüllt sind.The present invention discloses a non-invasive MRI system for analyzing the quality of solid food products wrapped in aluminum foil packaging.

Hintergrund der ErfindungBackground of the invention

Nahrungsmaterialien wie Schokolade, die aus Emulsionen bestehen, unterliegen der Phasenseparation, wobei die Phasen in der Emulsion (normalerweise Wasser und Öl) separieren. Eine solche Separation verursacht einen Oberflächenmangel, der allgemein als „Blüte” oder „Ausblühung” bezeichnet wird. In Schokoladenprodukten wie Schokoladenriegeln werden zwei Arten von Ausblühung beobachtet, „Fettausblühung” und „Zuckerausblühung”. Bei „Fettausblühung” wandert Fett an die Oberfläche und bildet einen unansehnlichen weißlichen oder hellbraunen Niederschlag auf der Oberfläche der Schokolade. Bei „Zuckerausblühung” verdampft Wasser, das zu der Oberfläche wandert oder dort kondensiert, und lässt Zuckerkristalle zurück, die einen weißlichen Niederschlag mit einem gesprenkelten Aussehen bilden. Keine der beiden Arten von Ausblühung macht die Schokolade ungenießbar und keine beeinträchtigt signifikant den Geschmack, obwohl „Fettausblühung” die Konsistenz des Produktes beeinträchtigen kann. Die oft schimmelig aussehenden Niederschläge sind unansehnlich und können das Produkt unverkäuflich machen oder können eine Rückgabe des Produktes als von nicht marktfähiger Qualität verursachen.Food materials such as chocolate, which consist of emulsions, are subject to phase separation, with the phases in the emulsion (usually water and oil) separating. Such a separation causes a surface deficiency, commonly referred to as "bloom" or "efflorescence". In chocolate products such as chocolate bars, two types of efflorescence are observed, "fat efflorescence" and "sugar efflorescence". In "fat efflorescence", fat migrates to the surface and forms an unsightly whitish or tan precipitate on the surface of the chocolate. In "sugar efflorescence", water that migrates or condenses to the surface evaporates, leaving sugar crystals that form a whitish precipitate with a speckled appearance. Neither of the two types of efflorescence makes the chocolate inedible and does not significantly affect the taste, although "fat blooming" may affect the consistency of the product. The often moldy-looking precipitates are unsightly and may make the product unsaleable or may cause the product to be returned as being of non-marketable quality.

Schokoladenausblühung ist am Häufigsten das Ergebnis schlechter Herstellungsbedingungen (unvollständiges Mischen, was Fettausblühung verursacht), schlechter Verpackungsbedingungen (hohe Feuchtigkeit, was Zuckerausblühung verursacht) oder schlechter Lagerbedingungen (hohe Temperaturen, was Fettausblühung verursacht) und können durch Sorgfalt bei der Herstellung, Verpackung und Lagerung minimiert werden.Chocolate bloom is most often the result of poor manufacturing conditions (incomplete mixing causing fat blooming), poor packaging conditions (high humidity causing sugar efflorescence) or poor storage conditions (high temperatures causing fat blooming) and can be minimized by careful manufacturing, packaging and storage become.

Produkte können an einem Vertriebsstandort oder einer Einzelhandelsstandort getestet werden, um den Anteil von Schokoladenprodukten in einer gegebenen Charge zu beurteilen, die Ausblühung zeigen, und die Charge kann, wenn ein zu hoher Anteil der Proben eine Ausblühung zeigt, zurückgewiesen werden. Dies verursacht jedoch einen Produktverbrauch für das Testen und erfordert daneben die Zurückweisung einer gesamten Charge, wenn der Anteil zu groß ist, obwohl die Mehrheit der Produkte sehr wohl in verkaufsfähigem Zustand sein kann.Products can be tested at a distribution location or retail location to assess the level of chocolate products in a given batch that exhibit efflorescence, and the batch can be rejected if too high a proportion of the samples shows efflorescence. However, this causes product usage for testing and also requires the rejection of an entire batch if the proportion is too large, although the majority of the products may well be in salable condition.

Viele Techniken sind verfügbar, um Produkte auf verschiedene Arten von Mängeln hin zu prüfen. Die Patentanmeldung WO 2008/016309A untersucht beispielsweise Nahrungsmittelprodukte auf Oberflächenbeschädigungen. Darin wird reflektiertes Licht von einem Nahrungsmittelprodukt auf einer Produktionslinie von einer digitalen Kamera oder einem bildgebenden Spektrometer erfasst, um Oberflächenunterschiede, Unterschiede im Untergrund oder Formunterschiede zwischen einer schadhaften Probe und einem nicht schadhaften Muster der Nahrungsmittelprodukte zu detektieren. Die Patentanmeldung EP 2 345 330 funktioniert ähnlich, nutzt aber eine TV-Kamera als den Sensor. Keine dieser kann die meisten Arten von verpackten Produkten inspizieren, da Licht die meisten Nahrungsmittelverpackungen nicht durchdringen kann.Many techniques are available to test products for various types of defects. The patent application WO 2008 / 016309A examines, for example, food products for surface damage. Therein, reflected light from a food product on a production line is detected by a digital camera or an imaging spectrometer to detect surface differences, differences in background, or shape differences between a defective sample and a non-defective pattern of food products. The patent application EP 2 345 330 works similarly, but uses a TV camera as the sensor. None of these can inspect most types of packaged products because light can not penetrate most food packaging.

Ein anderes mögliches Verfahren des Inspizierens von Nahrungsmittelprodukten ist NMR. NMR basiert auf den magnetischen Eigenschaften der Atomkerne von verschiedenen Materialien und Geweben. Bei der NMR wird die zu analysierende Probe einem starken magnetischen Feld ausgesetzt. Kerne mit einem magnetischen Moment (Spin) wie Wasserstoff, Kalium oder 13Kohlenstoff werden die elektromagnetische Strahlung bei einer Frequenz absorbieren, die charakteristisch für das Isotop ist. Die Resonanzfrequenz, Absorptionsenergie und die Intensität des Signals sind proportional zu der Stärke des Magnetfeldes. Beispielsweise resonieren Protonen bei 900 MHz in einem 21 Tesla Magnetfeld. Wenn diese Absorption auftritt, wird der Kern als in Resonanz beschrieben. Verschiedene Atomkerne innerhalb eines Moleküls resonieren bei verschiedenen (Hoch-)Frequenzen bei der gleichen Magnetfeldstärke. Die Beobachtung von solchen magnetischen Resonanzfrequenzen des in einem Molekül vorhandenen Kerne erlaubt es einem ausgebildeten Benutzer, maßgebliche chemische und strukturelle Informationen über das Molekül zu entdecken.Another possible method of inspecting food products is NMR. NMR is based on the magnetic properties of the atomic nuclei of various materials and tissues. In NMR, the sample to be analyzed is exposed to a strong magnetic field. Nuclei with a magnetic moment (spin) like hydrogen, potassium or 13 carbon will absorb the electromagnetic radiation at a frequency characteristic of the isotope. The resonant frequency, absorption energy and the intensity of the signal are proportional to the strength of the magnetic field. For example, protons resonate at 900 MHz in a 21 Tesla magnetic field. When this absorption occurs, the nucleus is described as resonating. Different atomic nuclei within a molecule resonate at different (high) frequencies at the same magnetic field strength. The observation of such magnetic resonance frequencies of the nuclei present in a molecule allows a trained user to discover authoritative chemical and structural information about the molecule.

Wenn das Hauptmagnetfeld nicht gleichförmig ist, wird die Resonanzfrequenz für eine gegebene chemische Spezies in verschiedenen Teilen der Probe verschieden sein, so dass dadurch Information über den Ort der Spezies innerhalb der Probe bereitgestellt werden.If the main magnetic field is not uniform, the resonant frequency for a given chemical species will be different in different parts of the sample, thereby providing information about the location of the species within the sample.

US 7,397,241 und die US-Patentanmeldung US 2004/0058559 beschreiben Verfahren durch die der Prozentsatz von einer oder mehreren Materialkomponenten in einer Probe durch NMR bestimmt werden kann. Sie können für die Qualitätskontrolle der Qualität von Mischungen und zur Bestimmung der Anteile von verschiedenen Materialkomponenten in einer Probe benutzt werden. Die Verfahren sind ausgelegt für statische, sich nicht bewegende Proben und beschrieben nicht in irgendeiner Weise das Messen von Proben auf einer sich bewegenden Produktionslinie. US 7,397,241 and US Patent Application US 2004/0058559 describe methods by which the percentage of one or more material components in a sample can be determined by NMR. They can be used for quality control of the quality of mixtures and for determining the proportions of different material components in a sample. The methods are designed for static, non-moving samples and do not in any way describe measuring samples on a moving production line.

US 5,371,464 und US 5,519,319 beschreiben Verfahren zum Bestimmen der physikalischen Parameter von Polymerproben wie den Vernetzungsgrad in Gummis. Beide Verfahren sind gestaltet für statische, sich nicht bewegende Proben, bestimmen eher Bulk- denn Oberflächeneigenschaften des Materials, und sind nicht dazu bestimmt, bei Materialien benutzt zu werden, die in Metallfolie eingepackt sind. US 5,371,464 and US 5,519,319 describe methods for determining the physical parameters of polymer samples, such as the degree of crosslinking in gums. Both methods are designed for static, non-moving samples, rather than bulk surface properties of the material, and are not intended to be used on materials packaged in metal foil.

DE 10 2010 021 260 beschreibt ein Verfahren der Bestimmung von Qualitätscharakteristiken einer sich bewegenden Probe unter Verwendung von NMR. Materialien, die analysiert werden können, schließen Polymermaterialien wie Elastomere, Duromere, thermoplastische Elastomere, Thermoplasten, metallische Materialien oder textile Materialien ein. Physikalische Charakteristiken wie Kristallisation oder Orientierung können für die Materialien bestimmt werden, wie auch sowohl die inneren wie die äußeren geometrischen Dimensionen einer Probe. Erneut bestimmt das Verfahren die Bulk-Eigenschaften des Materials und ist nicht dazu bestimmt, bei Materialien benutzt zu werden, die in Metallfolie eingepackt sind. DE 10 2010 021 260 describes a method of determining quality characteristics of a moving sample using NMR. Materials that can be analyzed include polymeric materials such as elastomers, thermosets, thermoplastic elastomers, thermoplastics, metallic materials, or textile materials. Physical characteristics such as crystallization or orientation can be determined for the materials, as well as both the inner and outer geometric dimensions of a sample. Again, the process determines the bulk properties of the material and is not intended to be used on materials that are wrapped in metal foil.

US 2002/048610 beschreibt ein Verfahren der Untersuchung von Proben auf solche Eigenschaften wie verbesserte Bioverfügbarkeit, Löslichkeit, Stabilität, Belieferung, und Verarbeitungs- und Herstellungscharakteristiken. Es ist nicht für die Benutzung auf einer Produktionslinie gedacht, bestimmt eher Bulk- denn Oberflächeneigenschaften, und ist nicht dazu bestimmt, bei Materialien benutzt zu werden, die in Metallfolie eingepackt sind. US 2002/048610 describes a method of examining samples for such properties as improved bioavailability, solubility, stability, delivery, and processing and manufacturing characteristics. It is not intended for use on a production line, rather than bulk properties rather than surface properties, and is not intended to be used on materials packed in metal foil.

US 6,333,629 beschreibt ein Verfahren des Inspizierens von Flüssigkeiten wie ultrahocherhitzte (UHT) Milch oder Saft in im Wesentlichen starren Kartons, wobei die Kartons eine Metallschicht aufweist, die Aluminium sein kann, oder die Aluminium enthalten kann. Die Kartons sind derart ausgerichtet, dass zumindest ein wesentlicher Teil der elektrisch leitfähigen Abschottung quer zu einer Orientierung des magnetischen HF-Feldes während der Anregung orientiert ist. US 6,333,629 describes a method of inspecting liquids such as UHT milk or juice in substantially rigid cartons, the cartons having a metal layer which may be aluminum or which may contain aluminum. The cartons are oriented such that at least a substantial portion of the electrically conductive bulkhead is oriented transverse to an orientation of the RF magnetic field during excitation.

Es gibt daher ein lange gefühltes Bedürfnis für ein Verfahren der Prüfung der Oberfläche verpackter fester Nahrungsmittelprodukte, insbesondere Schokoladenprodukte, das das untersuchte Produkt nicht beschädigt und das nicht das Zurückweisen einer ganzen Charge erfordert, wenn nur ein Teil der Charge mangelhaft ist, insbesondere Ausblühung aufweist.There is therefore a long-felt need for a method of testing the surface of packaged solid food products, especially chocolate products, which does not damage the product being tested and which does not require the rejection of an entire batch if only a portion of the batch is deficient, especially efflorescence.

Zusammenfassung der ErfindungSummary of the invention

Es ist ein Ziel der vorliegenden Erfindung, ein nichtinvasives MRT-System zum Analysieren der Qualität von Nahrungsmittelprodukten, insbesondere von festen Schokoladennahrungsmittelprodukten, die von einer Aluminiumfolienverpackung umhüllt sind, zu offenbaren.It is an object of the present invention to disclose a non-invasive MRI system for analyzing the quality of food products, particularly solid chocolate food products, wrapped in aluminum foil packaging.

Es ist ein Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes bereitzustellen, umfassend: eine Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung, die zum Erzeugen zumindest eines Magnetresonanzbildes des besagten festen Nahrungsmittelproduktes konfiguriert ist, wobei das besagte feste Nahrungsmittelprodukt zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; zumindest ein Magnetresonanzbild zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Nahrungsmittelproduktes, wobei die standardisierte Kontrollprobe des besagten festen Nahrungsmittelproduktes zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; und einen Prozessor zum Vergleichen des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes des besagten festen Nahrungsmittelproduktes mit dem besagten zumindest einen Magnetresonanzbild der besagten zumindest einen standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Nahrungsmittelproduktes; wobei Mängel auf der Oberfläche des besagten verpackten festen Nahrungsmittelproduktes unabhängig von der Orientierung des besagten verpackten festen Nahrungsmittelproduktes in besagter einer Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung detektiert werden können.It is an object of the present invention to provide a system for non-invasively inspecting a solid food product, comprising: a magnetic resonance imaging device configured to generate at least one magnetic resonance image of said solid food product, said solid food product at least substantially of a substantially flexible aluminum foil packaging is wrapped; at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid food product, wherein the standardized control sample of said solid food product is at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging; and a processor for comparing said at least one magnetic resonance image of said solid food product with said at least one magnetic resonance image of said at least one standardized control sample of said solid food product; wherein defects on the surface of said packaged solid food product can be detected independently of the orientation of said packaged solid food product in said magnetic resonance imaging device.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, weiter aufweisend eine Magnetresonanzsonde zum Tragen der besagten Al-Folienverpackung in der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung während einer Magnetresonanzmessung des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes.It is another object of the present invention to provide the system for non-invasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising A magnetic resonance probe for supporting said Al foil wrap in said magnetic resonance imaging device during a magnetic resonance measurement of said solid chocolate food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Al-Folienverpackung eine Dicke in einem Bereich von ungefähr 6 μm bis 20 μm hat.It is another object of the present invention to provide the system for noninvasively inspecting a solid food product as defined above, wherein said Al foil wrapper has a thickness in a range of about 6 μm to 20 μm.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Magnetresonanzvorrichtung eine Magnetfeldintensität von ungefähr 1 Tesla in einem Bereich von Interesse erzeugt.It is another object of the present invention to provide the system for non-invasively inspecting a solid food product as defined above, wherein said magnetic resonance device produces a magnetic field intensity of approximately 1 Tesla in a region of interest.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Magnetfeldintensität eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in die besagte Al-Folienverpackung hat.It is another object of the present invention to provide the system for noninvasively inspecting a solid food product as defined above, wherein said magnetic field intensity has a penetration depth of approximately 13 μm into said Al foil packaging.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung eine MRD-Vorrichtung ist.It is another object of the present invention to provide the system for non-invasively inspecting a solid food product as defined above, wherein said magnetic resonance imaging device is an MRD device.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Al-Folienverpackung eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in einem HF-Frequenzbereich von ungefähr 42,5 MHz bis 45 MHz hat.It is another object of the present invention to provide the system for noninvasively inspecting a solid food product as defined above, wherein said Al foil wrapper has a penetration depth of about 13 μm in an RF frequency range of about 42.5 MHz to 45 MHz.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei Artikel des festen Nahrungsmittelproduktes inspiziert werden um zu bestimmen, ob die Verpackung das feste Nahrungsmittelprodukt ordnungsgemäß umhüllt.It is another object of the present invention to provide the system for non-invasively inspecting a solid food product as defined above wherein items of the solid food product are inspected to determine if the package properly wraps the solid food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei Verderb in einem festen Nahrungsmittelprodukt detektiert wird.It is another object of the present invention to provide the system for non-invasively inspecting a solid food product as defined above, wherein spoilage is detected in a solid food product.

Es ist ein Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes bereitzustellen, umfassend: eine Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung, die zum Erzeugen zumindest eines Magnetresonanzbildes des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes konfiguriert ist, wobei das besagte feste Schokoladennahrungsmittelprodukt zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; zumindest ein Magnetresonanzbild zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes, wobei die standardisierte Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; und einen Prozessor zum Vergleichen des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes mit dem besagten zumindest einen Magnetresonanzbild der besagten zumindest einen standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes; wobei Ausblühung auf der Oberfläche des besagten verpackten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes unabhängig von der Orientierung des besagten verpackten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes in besagter einer Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung detektiert werden kann.It is an object of the present invention to provide a system for non-invasively inspecting a solid chocolate food product, comprising: a magnetic resonance imaging device configured to generate at least one magnetic resonance image of said solid chocolate food product, said solid chocolate food product being at least substantially of a substantially flexible aluminum foil packaging is wrapped; at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid chocolate food product, wherein the standardized control sample of said solid chocolate food product is at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging; and a processor for comparing said at least one magnetic resonance image of said solid chocolate food product with said at least one magnetic resonance image of said at least one standardized control sample of said solid chocolate food product; wherein efflorescence on the surface of said packaged solid chocolate food product can be detected regardless of the orientation of said packaged solid chocolate food product in said magnetic resonance imaging device.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, weiter umfassend eine Magnetresonanzsonde zum Tragen der besagten Al-Folienverpackung in der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung während einer Magnetresonanzmessung des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes.It is another object of the present invention to provide the system for non-invasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a magnetic resonance probe for carrying said Al foil wrap in said magnetic resonance imaging device during a magnetic resonance measurement of said solid chocolate food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Al-Folienverpackung eine Dicke in einem Bereich von ungefähr 6 μm bis ungefähr 20 μm hat.It is another object of the present invention to provide the system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, wherein said Al foil wrapper has a thickness in a range of about 6 μm to about 20 μm.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Magnetresonanzvorrichtung eine Magnetfeldintensität von ungefähr 1 Tesla in einem Bereich von Interesse erzeugt. It is another object of the present invention to provide the system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, wherein said magnetic resonance device generates a magnetic field intensity of approximately 1 Tesla in a region of interest.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Magnetfeldintensität eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in der besagten Al-Folienverpackung hat.It is another object of the present invention to provide the system for non-invasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, wherein said magnetic field intensity has a penetration depth of approximately 13 μm in said Al foil packaging.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung eine MRD-Vorrichtung ist.It is another object of the present invention to provide the system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, wherein said magnetic resonance imaging device is an MRD device.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei die besagte Al-Folienverpackung eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in einem HF-Frequenzbereich von ungefähr 42,5 MHz bis 45 MHz hat.It is another object of the present invention to provide the system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, wherein said Al foil wrapper has a penetration depth of approximately 13 μm in an RF frequency range of approximately 42.5 MHz to 45 MHz.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei Artikel des festen Nahrungsmittelproduktes inspiziert werden um zu bestimmen, ob die Verpackung das feste Nahrungsmittelprodukt ordnungsgemäß umhüllt.It is another object of the present invention to provide the system for non-invasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, wherein items of the solid food product are inspected to determine if the package properly wraps the solid food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert bereitzustellen, wobei Verderb in einem festen Nahrungsmittelprodukt detektiert wird.It is another object of the present invention to provide the system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, wherein spoilage is detected in a solid food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes betreibbar ist, umfassend: Erlangen eines Systems zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Nahrungsmittelproduktes, wobei besagtes System umfasst: eine Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung, die zum Erzeugen zumindest eines Magnetresonanzbildes des besagten festen Nahrungsmittelproduktes konfiguriert ist, wobei das besagte feste Nahrungsmittelprodukt zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; und einen Prozessor, der zum Vergleichen des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes des besagten festen Nahrungsmittelproduktes mit zumindest einem Magnetresonanzbild zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Nahrungsmittelproduktes konfiguriert ist; Machen von zumindest einem Magnetresonanzbild von zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Nahrungsmittelproduktes, wobei die besagte standardisierte Kontrollprobe des besagten festen Nahrungsmittelproduktes zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; Machen von zumindest einem Magnetresonanzbild des besagten festen Nahrungsmittelproduktes, wobei das besagte feste Nahrungsmittelprodukt zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; Vergleichen des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes des besagten festen Nahrungsmittelproduktes mit dem zumindest einen Bild der besagten zumindest einen standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Nahrungsmittelproduktes, wobei Mängel auf der Oberfläche des besagten verpackten festen Nahrungsmittelproduktes unabhängig von der Orientierung des besagten verpackten festen Nahrungsmittelproduktes in besagter einer Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung detektiert werden können.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product, comprising: obtaining a system for noninvasively inspecting a solid food product, said system comprising: a magnetic resonance imaging device capable of generating at least a magnetic resonance image of said solid food product is configured, wherein said solid food product is at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging; and a processor configured to compare said at least one magnetic resonance image of said solid food product with at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid food product; Making at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid food product, said standardized control sample of said solid food product being at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging; Making at least one magnetic resonance image of said solid food product, said solid food product being at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging; Comparing said at least one magnetic resonance image of said solid food product with the at least one image of said at least one standardized control sample of said solid food product, detecting defects on the surface of said packaged solid food product independent of the orientation of said packaged solid food product in said magnetic resonance imaging device can be.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Speicherns des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes von zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of storing said at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid chocolate food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Bereitstellens einer Magnetresonanzsonde zum Tragen der besagten Al-Folienverpackung in der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung während einer Magnetresonanzmessung des besagten festen Nahrungsmittelproduktes.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of providing a magnetic resonance probe for supporting said Al foil wrapper in said magnetic resonance imaging device during a Magnetic resonance measurement of said solid food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Auswählens der besagten Al-Folienverpackung, derart dass sie eine Dicke in einem Bereich von ungefähr 6 μm bis 20 μm hat. It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of selecting said Al foil wrapper to have a thickness in a range of about 6 microns to 20 microns.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Erzeugens einer Magnetfeldintensität von ungefähr 1 Tesla in einem Bereich von Interesse.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of generating a magnetic field intensity of about 1 Tesla in a region of interest.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Erzeugens eines Magnetfeldes, wobei die besagte Magnetfeldintensität eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in der besagten Al-Folienverpackung hat.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of generating a magnetic field, said magnetic field intensity having a penetration depth of approximately 13 μm in the said Al foil wrapper has.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Auswählens einer MRD-Vorrichtung als die besagte Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of selecting an MRD device as the said magnetic resonance imaging device.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Etablierens einer Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in die besagte Al-Folienverpackung; wobei der HF-Frequenzbereich der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung ungefähr 42,5 MHz bis 45 MHz ist.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of establishing a penetration of approximately 13 μm into said Al foil wrapper; wherein the RF frequency range of said magnetic resonance imaging device is approximately 42.5 MHz to 45 MHz.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Inspizierens von Artikeln eines festen Nahrungsmittelproduktes um zu bestimmen, ob die Verpackung das feste Nahrungsmittelprodukt ordnungsgemäß umhüllt.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of inspecting articles of a solid food product to determine if the package is the solid food product properly wrapped.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Nahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Detektieren von Verderb in einem festen Nahrungsmittelprodukt.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid food product as defined above, further comprising a step of detecting spoilage in a solid food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes betreibbar ist, umfassend: Erlangen eines Systems zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes, wobei besagtes System umfasst: eine Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung, die zum Erzeugen zumindest eines Magnetresonanzbildes des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes konfiguriert ist, wobei das besagte feste Schokoladennahrungsmittelprodukt zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; und einen Prozessor, der zum Vergleichen des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes mit zumindest einem Magnetresonanzbild zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes konfiguriert ist; Machen von zumindest einem Magnetresonanzbild von zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes, wobei die besagte standardisierte Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; Machen von zumindest einem Magnetresonanzbild des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes, wobei das besagte feste Schokoladennahrungsmittelprodukt zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist; Vergleichen des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes mit dem zumindest einen Bild der besagten zumindest einen standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes, wobei Mängel auf der Oberfläche des besagten verpackten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes unabhängig von der Orientierung des besagten verpackten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes in besagter einer Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung detektiert werden können.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of non-invasively inspecting a solid chocolate food product, comprising: obtaining a system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product, said system comprising: a magnetic resonance imaging device capable of generating at least a magnetic resonance image of said solid chocolate food product is configured, wherein said solid chocolate food product is at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging; and a processor configured to compare said at least one magnetic resonance image of said solid chocolate food product with at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid chocolate food product; Making at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid chocolate food product, said standardized control sample of said solid chocolate food product being at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging; Making at least one magnetic resonance image of said solid chocolate food product, said solid chocolate food product at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging; Comparing said at least one magnetic resonance image of said solid chocolate food product with said at least one image of said at least one standardized control sample of said solid chocolate food product, detecting defects on the surface of said packaged solid chocolate food product irrespective of the orientation of said packaged solid chocolate food product in said magnetic resonance imaging device can be.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Speicherns des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes von zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes.It is another object of the present invention to provide a system used in a method of noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above operable, further comprising a step of storing said at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid chocolate food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Bereitstellens einer Magnetresonanzsonde zum Tragen der besagten Al-Folienverpackung in der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung während einer Magnetresonanzmessung des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a step of providing a magnetic resonance probe for supporting said Al foil packaging in said magnetic resonance imaging device during a Magnetic resonance measurement of said solid chocolate food product.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Auswählens der besagten Al-Folienverpackung, dass sie eine Dicke in einem Bereich von ungefähr 6 μm bis 20 μm hat.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a step of selecting said Al foil wrapper to have a thickness in a range of approximately 6 μm to 20 μm.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Erzeugens einer Magnetfeldintensität von ungefähr 1 Tesla in einem Bereich von Interesse.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a step of generating a magnetic field intensity of about 1 Tesla in a region of interest.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Erzeugens eines Magnetfeldes, wobei die besagte Magnetfeldintensität eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in der besagten Aluminium(Al)-Folienverpackung hat.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a step of generating a magnetic field, said magnetic field intensity having a penetration depth of approximately 13 μm in the said aluminum (Al) foil package has.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Auswählens einer MRD-Vorrichtung als die besagte Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a step of selecting an MRD device as said magnetic resonance imaging device.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Etablierens einer Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in die besagte Al-Folienverpackung; wobei der HF-Frequenzbereich der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung ungefähr 42,5 MHz bis 45 MHz ist.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of non-invasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a step of establishing a penetration of approximately 13 μm into said Al foil packaging; wherein the RF frequency range of said magnetic resonance imaging device is approximately 42.5 MHz to 45 MHz.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Inspizierens von Artikeln eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes um zu bestimmen, ob die Verpackung das feste Nahrungsmittelprodukt ordnungsgemäß umhüllt.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a step of inspecting articles of a solid chocolate food product to determine if the package is the solid food product properly wrapped.

Es ist ein anderes Ziel der vorliegenden Erfindung, ein System bereitzustellen, das in einem Verfahren des nichtinvasiven Inspizierens eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes wie oben definiert betreibbar ist, weiter aufweisend einen Schritte des Detektieren von Verderb in einem festen Schokoladennahrungsmittelprodukt.It is another object of the present invention to provide a system operable in a method of noninvasively inspecting a solid chocolate food product as defined above, further comprising a step of detecting spoilage in a solid chocolate food product.

Kurze Beschreibung der FigurenBrief description of the figures

Um die Erfindung und ihre Umsetzung in die Praxis besser zu verstehen, wird nun eine Mehrzahl von Ausführungsbeispielen mit Bezug zu den begleitenden Zeichnungen, jedoch nur als nicht beschränkendes Beispiel, beschrieben werden, wobeiIn order to better understand the invention and its implementation in practice, a plurality of embodiments with reference to the accompanying drawings, but only as a non-limiting example, will now be described, wherein

1 zeigt die Veränderung der Feldstärke mit der Tiefe für einen Schokoladenriegel; 1 shows the change in field strength with depth for a chocolate bar;

2 schematisch eine Magnetresonanzvorrichtung illustriert und eine Signalveränderung mit der Zeit darstellt; 2 schematically illustrates a magnetic resonance apparatus and represents a change in signal with time;

3 schematisch die Energieabsorption über der Magnetfeldfrequenz für eine Magnetresonanzmessung einer Probe eines Schokoladenproduktes zeigt; 3 schematically shows the energy absorption versus the magnetic field frequency for a magnetic resonance measurement of a sample of a chocolate product;

4 schematisch den Abfall der magnetischen Feldstärke mit der Tiefe in einem Leiter zeigt; und 4 schematically shows the drop in magnetic field intensity with depth in a conductor; and

5 den Rückgang der Eindringtiefe mit wachsender Magnetfeldstärke illustriert. 5 illustrates the decrease in penetration depth with increasing magnetic field strength.

Detaillierte Beschreibung der bevorzugten Ausführungsformen Detailed Description of the Preferred Embodiments

Die folgende Beschreibung wird durchgehend für alle Kapitel der vorliegenden Erfindung bereitgestellt, um es so jedem Fachmann zu ermöglichen, die Erfindung zu benutzen, und legt die besten Weisen dar, die vom Erfinder zur Ausführung dieser Erfindung erwogen werden. Verschiedene Modifikationen werden jedoch den Fachleuten ersichtlich zu bleiben, da die generischen Prinzipien der vorliegenden Erfindung spezifisch definiert worden sind, um ein nichtinvasives MRT-System zur Analyse der Qualität von festen Nahrungsmittelprodukten, insbesondere Schokoladennahrungsmittelprodukten, die von einer Aluminiumfolienverpackung umhüllt sind, bereitzustellen.The following description is provided throughout for all the chapters of the present invention so as to enable any person skilled in the art to use the invention, and sets forth the best modes contemplated by the inventor for carrying out this invention. Various modifications will, however, be apparent to those skilled in the art, as the generic principles of the present invention have been specifically defined to provide a noninvasive MRI system for analyzing the quality of solid food products, particularly chocolate food products, wrapped in aluminum foil packaging.

Der Begriff ”ungefähr” bezieht sich hierin nachfolgend auf ±20% des definierten Maßes.The term "about" hereinafter refers to ± 20% of the defined measure.

Der Begriff ”im Wesentlichen” bezieht sich hierin nachfolgend auf mehr als ungefähr 90%.The term "substantially" hereinafter refers to more than about 90%.

Der Begriff ”Mehrzahl” bezieht sich hierin nachfolgend auf eine ganze Zahl größer als eins.The term "plurality" hereinafter refers to an integer greater than one.

Die vorliegende Erfindung stellt ein System zum zerstörungsfreien Prüfen auf Ausblühung auf Schokoladenprodukten bereit und kann auch zum Prüfen auf Schäden in oder auf anderen festen Nahrungsmittelprodukten benutzt werden.The present invention provides a system for nondestructive testing for efflorescence on chocolate products and may also be used to test for damage in or on other solid food products.

Das System benutzt Kernmagnetresonanz(NMR)bildgebung, um die chemische Beschaffenheit des Nahrungsmittelproduktes zu bestimmen. Bei NMR wird die abzubildende Probe in einem starken statischen Magnetfeld platziert. Dieses richtet die Spins der Kerne innerhalb der Probe entlang des Magnetfeldes aus. Ein oszillierendes Magnetfeld wird dann auf die Probe zur Anwendung gebracht, wobei die Frequenz des Feldes von dem zu untersuchenden Kern und der Stärke des statischen Magnetfeldes abhängt. Die Frequenz des oszillierenden Magnetfeldes ist normalerweise zwischen ungefähr 40 MHz und ungefähr 1000 MHz.The system uses nuclear magnetic resonance (NMR) imaging to determine the chemical nature of the food product. In NMR, the sample to be imaged is placed in a strong static magnetic field. This aligns the spins of the nuclei within the sample along the magnetic field. An oscillating magnetic field is then applied to the sample, the frequency of the field depending on the nucleus to be studied and the strength of the static magnetic field. The frequency of the oscillating magnetic field is normally between about 40 MHz and about 1000 MHz.

Resonanzabsorption durch Kernspins wird nur auftreten, wenn elektromagnetische Strahlung der richtigen Frequenz (z. B. gleich der Larmorpräzessionsrate) verwendet wird, um zu der Energiedifferenz zwischen den Kernspinniveaus in einem konstanten Magnetfeld der geeigneten Stärke zu passen. Die Energie eines absorbierten Photons ist dann E = hν0, wobei ν0 die Resonanzhochfrequenz ist, zu der das Photon passen muss (d. h. die Photonenfrequenz muss gleich sein der Larmorpräzessionsfrequenz νL der Kernmagnetisierung in dem konstanten Magnetfeld B0). Daher wird eine Magnetresonanzabsorption nur auftreten, wenn ΔE = hν0, was der Fall ist, wenn ν0 = μB0/(2π). Solche Magnetresonanzfrequenzen entsprechend typischerweise dem Hochfrequenz(oder HF)bereich des elektromagnetischen Spektrums für Magnetfelder bis zu ~20 T. Diese Magnetresonanzabsorption wird bei NMR detektiert.Resonant absorption by nuclear spins will only occur when electromagnetic radiation of the correct frequency (e.g., equal to the Larmor precession rate) is used to match the energy difference between the nuclear spin levels in a constant magnetic field of the appropriate magnitude. The energy of an absorbed photon is then E = hν 0 , where ν 0 is the resonant high frequency to which the photon must match (ie the photon frequency must be equal to the Larmor precession frequency ν L of the nuclear magnetization in the constant magnetic field B 0 ). Therefore, magnetic resonance absorption will only occur if ΔE = hν 0 , which is the case if ν 0 = μB 0 / (2π). Such magnetic resonance frequencies correspond typically to the radio frequency (or RF) range of the electromagnetic spectrum for magnetic fields up to ~ 20 T. This magnetic resonance absorption is detected by NMR.

Die genaue erforderliche Frequenz wird von der Abschirmung des Kerns durch die Elektronen des Atoms abhängen und daher von der chemischen Beschaffenheit des Atoms. Die Veränderung der Frequenz zwischen der, die für einen chemischen Zustand erforderlich ist, und der, die für einen anderen erforderlich ist, ist normalerweise im Teile-pro-Million(PPM)-Bereich.The exact frequency required will depend on the shielding of the nucleus by the electrons of the atom, and therefore on the chemical nature of the atom. The change in frequency between that required for one chemical state and that required for another is usually in the parts per million (PPM) range.

Nachdem die Kerne im Gleichgewicht sind, kann das HF-Feld entfernt werden und der Zerfall der Ausrichtung der Kerne (die Relaxationszeit) kann bestimmt werden. Zwei verschiedene Relaxationszeiten werden bestimmt, T1 und T2. T1, die ”Spin-Gitter-” oder ”longitudinale magnetische” Relaxationszeit, bezieht sich auf die mittlere Zeit für einen individuelle Kern, um zu dem thermischen Gleichgewichtszustand seiner Spins zurückzukehren. T2 ist die ”transversale Relaxationszeit”, die Zeit für präzedierende Kerne, um aus der wechselseitigen Ausrichtung zueinander herauszufallen (Rückkehr des resultierenden Magnetisierungsvektors zu dem eines nicht präzedierenden Feldes) und bis zum Stopp der Signalerzeugung.After the cores are in equilibrium, the RF field can be removed and the disintegration of the orientation of the nuclei (the relaxation time) can be determined. Two different relaxation times are determined, T 1 and T 2 . T 1 , the "spin-lattice" or "longitudinal magnetic" relaxation time, refers to the mean time for an individual nucleus to return to the thermal equilibrium state of its spins. T 2 is the "transverse relaxation time", the time for precessing nuclei to fall out of mutual alignment (return of the resulting magnetization vector to that of a non-precessing field) and to stop signal generation.

Unter Bezugnahme auf 1 ist die Veränderung der Feldstärke mit der Tiefe für ein Nahrungsmittelprodukt gezeigt.With reference to 1 the change of field strength with depth for a food product is shown.

Unter Bezugnahme auf 2 stellt 2 eine Magnetresonanz dar, umfassend die Schritte des (i) Platzierens einer Probe in einem Magnetfeld – Probe geht ins Gleichgewicht über; (ii) Anwendung von Energie auf die Probe; und (iii) Aufzeichnen des Energiezerfalls der Probe. 2A stellt ein schematisches Diagramm des Spin-Gitter-Signals dar, 2B stellt ein schematisches Diagramm des transversalen Relaxationssignals dar, und 2C stellt ein Schaubild einer Probe in einer NR-Vorrichtung dar. In 2C umgeben die statischen Magnete 101 und die HF-Spule (gestrichelte Linie, 102) die Probe 103.With reference to 2 provides 2 a magnetic resonance comprising the steps of (i) placing a sample in a magnetic field - sample equilibrates; (ii) applying energy to the sample; and (iii) recording the energy breakdown of the sample. 2A Figure 12 is a schematic diagram of the spin-lattice signal. 2 B represents a schematic diagram of the transverse relaxation signal, and 2C FIG. 12 is a graph of a sample in an NR device. In FIG 2C surround the static magnets 101 and the RF coil (dashed line, 102 ) the sample 103 ,

Unter Bezugnahme auf 3 stellt 3A das NMR-Signal eines Schokoladennahrungsmittelproduktes als Funktion der HF-Frequenz dar, 3B stellt das Spin-Gitter-Signal für eine Probe dar, bei der die Spin-Gitter-Relaxationszeit T1 ungefähr 0,14 s ist, und 3C stellt das transversale Relaxationssignal für eine Probe des Nahrungsmittelproduktes dar, wobei die transversale Relaxationszeit T2 ungefähr 0,08 s ist. With reference to 3 provides 3A the NMR signal of a chocolate food product as a function of the RF frequency, 3B represents the spin-lattice signal for a sample in which the spin-lattice relaxation time T 1 is approximately 0.14 s, and 3C represents the transverse relaxation signal for a sample of the food product, where the transverse relaxation time T 2 is approximately 0.08 seconds.

Wenn ein elektrisches oder magnetisches Feld auf das Äußere eines Leiters appliziert wird, wird das Magnetfeld dazu neigen, auf der Außenseite des Leiters zu bleiben, aber es wird elektrische und magnetische Feldes innerhalb des Leiters induzieren, wobei die Feldstärke schnell mit der Tiefe abfällt. Die Tiefe, bis zu der das Feld eindringt, wird die Eindringtiefe δ genannt, und ist normalerweise definiert als die Tiefe, bei der die Feldstärke 1/e-tel der Stärke des Feldes an der Oberfläche ist.When an electric or magnetic field is applied to the exterior of a conductor, the magnetic field will tend to remain on the outside of the conductor, but will induce electrical and magnetic fields within the conductor, with the field strength rapidly decreasing with depth. The depth to which the field penetrates is called the penetration depth δ, and is normally defined as the depth at which the field strength is 1 / e-th of the strength of the field at the surface.

Wenn das elektrische oder magnetische Feld ein variierendes ist, wird das Feld nahe der Oberfläche des Leiters in dem Leiter Wirbelströme verursachen. Diese Wirbelströme wirken der Veränderung des Feldes entgegen und bewirken, dass der effektive Widerstand des Leiters bei höheren Frequenzen wächst, wo die die Eindringtiefe kleiner ist.If the electric or magnetic field is varying, the field near the surface of the conductor in the conductor will cause eddy currents. These eddy currents counteract the change in the field and cause the effective resistance of the conductor to grow at higher frequencies where the penetration depth is smaller.

Die Eindringtiefe eines halbunendlichen Leiters ist gegeben durch

Figure 00170001
wobei δ die Standardeindringtiefe ist, f die Frequenz ist, μ die magnetische Permeabilität des Materials ist und σ die elektrische Leitfähigkeit ist. Als nicht beschränkendes Beispiel ist die Eindringtiefe zwischen 10 und 100 MHz in Aluminium typischerweise zwischen ungefähr 8 and 30 μm.The penetration depth of a semi-infinite conductor is given by
Figure 00170001
where δ is the standard penetration depth, f is the frequency, μ is the magnetic permeability of the material and σ is the electrical conductivity. As a non-limiting example, the penetration depth between 10 and 100 MHz in aluminum is typically between about 8 and 30 μm.

Typische Legierungen, die als Folien bei Verpackungsanwendungen verwendet werden, schließen 1100, 1145, 1235, 8011, 8079 und 8111 ein. Die Standarddicke der Aluminiumfolie, die zum Verpacken von Schokoladenprodukten verwendet wird, reicht von ungefähr 10 bis ungefähr 14 μm, obwohl die Dicke zwischen ungefähr 6,4 μm und 150 μm variieren kann; Muster werden normalerweise auf Folien mit einer Dicke oberhalb von ungefähr 10 μm appliziert. Schokolade ist normalerweise in Aluminiumfolie eingewickelt, die entweder unlackiert oder mit einem klaren Lack auf einer oder beiden Seiten lackiert ist. Sie kann auch mit Papier oder Kunststofffolien laminiert sein, aber dies ist weniger üblich. Da die Eindringtiefe für Aluminium in der Größenordnung der typischen Dicken von Aluminiumfolie ist, die zum Verpacken von Schokoladennahrungsmittelprodukten verwendet wird, ist das Erzeugen von Magnetresonanzbildern eines Schokoladennahrungsmittelproduktes, das in einer typischen Folienverpackung verpackt ist, möglich, und da der Lack und das Papier oder die Plastikfolien zumindest transluzent gegenüber magnetischen Feldern sind, sollten sie nicht die Fähigkeit beeinträchtigen, solche Magnetresonanzbilder zu erzeugen.Typical alloys used as films in packaging applications include 1100, 1145, 1235, 8011, 8079 and 8111. The standard thickness of the aluminum foil used to package chocolate products ranges from about 10 to about 14 microns, although the thickness can vary from about 6.4 microns to 150 microns; Patterns are normally applied to films of thickness greater than about 10 μm. Chocolate is usually wrapped in aluminum foil that is either unpainted or painted with a clear lacquer on one or both sides. It can also be laminated with paper or plastic sheeting, but this is less common. Since the penetration depth for aluminum is on the order of the typical thicknesses of aluminum foil used to package chocolate food products, it is possible to produce magnetic resonance images of a chocolate food product packaged in a typical foil package, and because the lacquer and the paper or paper Plastic films are at least translucent to magnetic fields should they not interfere with the ability to produce such magnetic resonance images.

Unter Bezugnahme auf 4 ist der Abfall der magnetischen Feldstärke mit der Tiefe in dem Metall für drei verschiedene Frequenzen, 10 MHz (101), 50 MHz (101) und 100 MHZ (101), gezeigt.With reference to 4 is the drop in magnetic field strength with depth in the metal for three different frequencies, 10 MHz ( 101 ), 50 MHz ( 101 ) and 100 MHz ( 101 ).

5 stellt die Veränderung der Eindringtiefe mit dem Magnetfeld für Magnetfelder dar, die typisch sind für solche, die für NMR benutzt werden. Für Felder kleiner als 1 T ist die Eindringtiefe mehr als ungefähr 13 μm, so dass für typische Schokoladenverpackungsfolien ein signifikanter Anteil (mehr als ungefähr 37%) der Magnetfeldstärke ganz in die Folienverpackung eindringen und das darunter liegende Schokoladenprodukt erreichen wird. 5 represents the change in penetration depth with the magnetic field for magnetic fields typical of those used for NMR. For fields smaller than 1 T, the penetration depth is more than about 13 μm, so that for typical chocolate packaging films, a significant proportion (more than about 37%) of the magnetic field strength will completely penetrate the film package and reach the underlying chocolate product.

Unter Bezugnahme auf 1 ist die Veränderung der Feldstärke mit der Tiefe für ein Nahrungsmittelprodukt gezeigt. Das Produkt, in diesem Fall ein Schokoladenriegel, ist links und endet an der gestrichpunkteten Linie. Die Folie ist zwischen den gestrichelten Linien. Es ist Luft zwischen dem Schokoladenriegel und der Folie (zwischen der gestrichpunkteten Linie und der gestrichelten Linie) und außerhalb der Folie rechts von der gestrichelten Linie am Weitesten rechts. Das Feld hat eine konstante Intensität in den Luftzwischenräumen. Die Intensität fällt rasch in der Folie ab, bliebt aber von ausreichender Stärke, um Atome in der Schokolade anzuregen und davon ein akzeptables Signal bereitzustellen. Die Intensität wird auch innerhalb der Schokolade abfallen, wenn auch viel langsamer als in der Folie. Die Dicke der Folie und die Absorption in der Schokolade sind zur Klarheit übertrieben worden.With reference to 1 the change of field strength with depth for a food product is shown. The product, in this case a chocolate bar, is on the left and ends at the dotted line. The slide is between the dashed lines. There is air between the chocolate bar and the foil (between the dotted line and the dashed line) and outside the foil to the right of the dashed line furthest to the right. The field has a constant intensity in the air gaps. The intensity drops rapidly in the film, but remains of sufficient strength to excite atoms in the chocolate and provide an acceptable signal therefrom. The intensity will also drop within the chocolate, albeit much slower than in the foil. The thickness of the film and the absorption in the chocolate have been exaggerated for clarity.

Wenn dann die Frequenz des zeitlich veränderlichen Magnetfeldes als eine Resonanzfrequenz gewählt ist, die beispielsweise typisch ist für Protonen in Fett, dann kann die Verteilung von Fetten innerhalb der Schokolade bestimmt werden. Wenn es überschüssiges Fett an der Oberfläche der Schokolade gibt, liegt Ausblühung vor und die Schokolade wird zurückgewiesen. In ähnlicher Weise kann ein NMR-Scan bei der für Protonen in Zucker typischen Resonanzfrequenz benutzt werden, um Schokoladenprodukte zu identifizieren, die an Zuckerausblühung leiden.Then, if the frequency of the time-varying magnetic field is chosen to be a resonant frequency typical of, for example, protons in fat, then the distribution of fats within of chocolate. If there is excess fat on the surface of the chocolate, there is blooming and the chocolate is rejected. Similarly, an NMR scan at the resonant frequency typical of protons in sugar can be used to identify chocolate products that suffer from sugar efflorescence.

In Ausführungsformen des Systems ist das Nahrungsmittelprodukt im Wesentlichen durch die Folienverpackung bedeckt. In bevorzugten Ausführungsformen ist das Nahrungsmittelprodukt vollständig durch die Folienverpackung bedeckt.In embodiments of the system, the food product is substantially covered by the film package. In preferred embodiments, the food product is completely covered by the film package.

In einer Ausführungsform des Systems wird zumindest ein Magnetresonanzbild einer hochqualitativen Probe eines verpackten festen Nahrungsmittelproduktes, vorzugsweise eines Schokololadennahrungsmittelproduktes erzeugt und gespeichert. Dies stellt ein Bild einer standardisierten Kontrollprobe bereit, mit der andere Artikel des Nahrungsmittelproduktes verglichen werden können. Eine sich bewegende Linie transportiert Artikel des Nahrungsmittelproduktes durch eine Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung (MRID), die dazu konfiguriert ist, zumindest ein Magnetresonanzbild von jeder Probe des Nahrungsmittelproduktes zu erzeugen. Dieses Bild wird mit dem der standardisierten Kontrollprobe verglichen und der Artikel hat Schokoladenausblühung, wenn das Bild des Artikels sich ausreichend von dem Bild der standardisierten Kontrollprobe unterscheidet. Artikel die als eine Ausblühung habend identifiziert worden sind, können dann aus der Linie entfernt oder anderweitig angemessen behandelt werden, so dass Produkte mit Ausblühung die Konsumenten nicht erreichen werden.In one embodiment of the system, at least one magnetic resonance image of a high quality sample of a packaged solid food product, preferably a chocolate food product, is generated and stored. This provides a picture of a standardized control sample with which other articles of the food product can be compared. A moving line transports articles of the food product through a magnetic resonance imaging (MRID) device configured to generate at least one magnetic resonance image of each sample of the food product. This image is compared to that of the standardized control and the article has chocolate efflorescence if the image of the article differs sufficiently from the image of the standardized control. Articles that have been identified as having an efflorescence can then be removed from the line or otherwise treated appropriately so that products with efflorescence will not reach the consumers.

Die meisten NMR-System umfassen eine Sonde, um das variierende Magnetfeld auf den zu analysierenden Gegenstand zu applizieren. Die Sonde kann auch einen Abstimmkondensator, eine HF-Übertragungsleitung, und Verfahren, um solche Elemente in der Probenumgebung zu steuern, umfassen wie Temperatur, elektromagnetische Bestrahlung, Feldgradienten, Druck und Orientierung, Rotation und Ort in dem Hauptmagnetfeld. Besagte Sonden können oberhalb des zu analysierenden Gegenstandes, unterhalb davon, auf zumindest einer Seite davon oder jeder Kombination davon angeordnet sein.Most NMR systems include a probe to apply the varying magnetic field to the object to be analyzed. The probe may also include a tuning capacitor, an RF transmission line, and methods to control such elements in the sample environment, such as temperature, electromagnetic radiation, field gradients, pressure and orientation, rotation, and location in the main magnetic field. Said probes may be located above the object to be analyzed, below it, on at least one side thereof, or any combination thereof.

In einer anderen Ausführungsform des Systems trägt die Magnetresonanzsonde die Aluminiumfolienverpackung innerhalb der Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung. Diese Tragesonde kann Teil der sich bewegenden Linie sein, so dass der Gegenstand durch das MRID auf der Sonde getragen wird, oder sie kann festgelegt sein, so dass der Gegenstand von der Linie entfernt, auf der Sonde platziert, abgebildet und zu der Linie zurückgebracht wird. In einigen Ausführungsformen bei denen der Gegenstand auf einer festgelegten Sonde platziert wird, werden Gegenstände, die Ausblühung zeigen, nicht zu der sich bewegenden Linie zurückgebracht, sondern werden auf ein System umgeleitet, das zur Handhabung von zurückgewiesenen Produkten ausgestaltet ist.In another embodiment of the system, the magnetic resonance probe carries the aluminum foil packaging within the magnetic resonance imaging device. This carrying probe may be part of the moving line so that the item is carried by the MRID on the probe, or it may be fixed so that the item is removed from the line, placed on the probe, imaged and returned to the line , In some embodiments, where the article is placed on a fixed probe, objects that exhibit efflorescence are not returned to the moving line, but are redirected to a system designed to handle rejected products.

In einer besten Ausführungsform des Systems hat die Aluminiumfolienverpackung auf dem Produkt eine Dicke in dem Bereich von ungefähr 6 μm bis ungefähr 20 μm.In a best embodiment of the system, the aluminum foil packaging on the product has a thickness in the range of about 6 μm to about 20 μm.

In einigen Ausführungsformen des Systems erzeugt das MRID eine Magnetfeldintensität von ungefähr 1 Tesla in einem Bereich von Interesse.In some embodiments of the system, the MRID generates a magnetic field intensity of about 1 Tesla in a region of interest.

In einigen Ausführungsformen des Systems ist die Eindringtiefe des Magnetfeldes in die Aluminiumfolienverpackung ungefähr 13 μm.In some embodiments of the system, the penetration depth of the magnetic field into the aluminum foil package is about 13 μm.

In einigen Ausführungsformen des Systems ist die Eindringtiefe ungefähr 13 μm und der HF-Frequenzbereich ist ungefähr 42,5 MHz bis ungefähr 45 MHz.In some embodiments of the system, the penetration depth is about 13 μm and the RF frequency range is about 42.5 MHz to about 45 MHz.

In einigen Ausführungsformen wird das System zur Bestimmung von Oberflächendefekten oder nahe an der Oberfläche gelegenen Defekten in anderen folienverpackten festen Nahrungsmittelmaterialien verwendet. Beispiele von Nahrungsmittelmaterialien, die analysiert werden können, schließen ein, sind aber nicht beschränkt auf mit Schokolade überzogene Produkte, um sowohl die Anwesenheit von Ausblühung zu bestimmen als auch sicherzustellen, dass das Produkt vollständig mit der Schokolade überzogen ist. Produkte mit einem festen Überzug und einer flüssigen Füllung können untersucht werden um zu bestimmen, ob der Überzug gebrochen ist oder die flüssige Füllung ausgelaufen ist.In some embodiments, the system is used to determine surface defects or near-surface defects in other film-packaged solid food materials. Examples of food materials that can be analyzed include, but are not limited to, chocolate-coated products to both determine the presence of efflorescence and to ensure that the product is completely coated with the chocolate. Products with a solid coating and a liquid filling can be tested to determine if the coating has broken or the liquid filling has leaked out.

Andere Mängel in dem Produkt, die identifiziert werden können, schließen ein, sind aber nicht beschränkt auf Brüche und Risse darin, Kuhlen, Löcher und unerwünschte Luftblasen; ein schlecht geformtes Produkt wie ein Produkt mit verrundeten statt rechtwinkligen Ecken; Verderb wie bakteriellem oder Insektenbefall; und Tränen oder andere Mängel in der Folienverpackung.Other deficiencies in the product that may be identified include, but are not limited to fractures and cracks therein, cavities, holes, and undesirable air bubbles; a badly shaped one Product like a product with rounded instead of right-angled corners; Spoilage such as bacterial or insect infestation; and tears or other defects in the foil packaging.

In noch einer anderen Ausführungsform kann ein Produkt, das nicht ordnungsgemäß verpackt ist, identifiziert werden. Gewisse Arten von Süßwaren sind, als nicht beschränkendes Beispiel, individuell verpackt, dann in Beutel, Dosen oder Kartons zusammengefasst, die eine Mehrzahl von Artikeln enthalten. Unter Verwendung der Vorrichtung der vorliegenden Erfindung können die einzelnen verpackten Artikel vor der Zusammenfassung inspiziert werden und unsachgemäß verpackte Artikel, bei denen die Verpackung den Artikel nicht vollständig umhüllt, können vor der Zusammenfassung entfernt werden.In yet another embodiment, a product that is not properly packaged may be identified. Certain types of confectionery are, by way of non-limiting example, individually packaged, then grouped together in pouches, cans or cartons containing a plurality of articles. Using the apparatus of the present invention, the individual packaged items may be inspected prior to summary, and improperly packaged items where the package does not completely wrap the item may be removed prior to summary.

ZITATE ENTHALTEN IN DER BESCHREIBUNG QUOTES INCLUDE IN THE DESCRIPTION

Diese Liste der vom Anmelder aufgeführten Dokumente wurde automatisiert erzeugt und ist ausschließlich zur besseren Information des Lesers aufgenommen. Die Liste ist nicht Bestandteil der deutschen Patent- bzw. Gebrauchsmusteranmeldung. Das DPMA übernimmt keinerlei Haftung für etwaige Fehler oder Auslassungen.This list of the documents listed by the applicant has been generated automatically and is included solely for the better information of the reader. The list is not part of the German patent or utility model application. The DPMA assumes no liability for any errors or omissions.

Zitierte PatentliteraturCited patent literature

  • WO 2008/016309 A [0005] WO 2008/016309 A [0005]
  • EP 2345330 [0005] EP 2345330 [0005]
  • US 7397241 [0008] US 7397241 [0008]
  • US 5371464 [0009] US 5371464 [0009]
  • US 5519319 [0009] US 5519319 [0009]
  • DE 102010021260 [0010] DE 102010021260 [0010]
  • US 2002/048610 [0011] US 2002/048610 [0011]
  • US 6333629 [0012] US 6333629 [0012]

Claims (16)

Ein Qualitätskontrollsystem gekennzeichnet durch: a. eine Linie von im Wesentlichen festen Nahrungsmittelprodukten, wobei besagte Produkte zumindest teilweise von einer flexiblen Aluminiumfolienverpackung umschlossen und zufällig auf der besagten Linie orientiert sind; b. eine MRT-Vorrichtung, die dazu angepasst ist, jedes der besagten Produkte auf der besagten Linie abzubilden; wobei besagte MRT mit einem computerlesbaren Medium in Verbindung ist, das dazu angepasst ist, (i) zumindest einen computerauffindbaren standardisierten Parameter, der mit einem Standardprodukt in Beziehung steht, zu speichern; (ii) die besagte MRT zu analysieren und dadurch einen Online-Parameter bereitzustellen; (iii) den besagten Online-Parameter mit dem besagten vordefinierten standardisierten Parameter zu vergleichen; und dadurch (iv) Mängel in den besagten Produkten zu detektieren.A quality control system characterized by: a. a line of substantially solid food products, said products at least partially enclosed by a flexible aluminum foil package and randomly oriented on said line; b. an MRI apparatus adapted to image each of said products on said line; wherein said MRI is in communication with a computer-readable medium adapted to (i) store at least one computer-retrievable standardized parameter related to a standard product; (ii) analyze said MRI and thereby provide an on-line parameter; (iii) compare said online parameter with said predefined standardized parameter; and thereby (iv) detect defects in said products. Das Qualitätskontrollsystem gemäß Anspruch 1, weiter aufweisend eine Magnetresonanzsonde zum Tragen der besagten Al-Folienverpackung in der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung während einer Magnetresonanzmessung des besagten im Wesentlichen festen Nahrungsmittelproduktes.The quality control system of claim 1, further comprising a magnetic resonance probe for supporting said Al foil wrap in said magnetic resonance imaging device during a magnetic resonance measurement of said substantially solid food product. Das Qualitätskontrollsystem gemäß Anspruch 1, wobei die besagte Al-Folienverpackung eine Dicke in einem Bereich von ungefähr 6 μm bis ungefähr 20 μm hat.The quality control system of claim 1, wherein said Al foil package has a thickness in a range of about 6 μm to about 20 μm. Das Qualitätskontrollsystem gemäß Anspruch 1, wobei die besagte Magnetresonanzvorrichtung eine Magnetfeldintensität von ungefähr 1 Tesla in einem Bereich von Interesse erzeugt.The quality control system of claim 1, wherein said magnetic resonance device generates a magnetic field intensity of about 1 Tesla in a region of interest. Das Qualitätskontrollsystem gemäß Anspruch 1, wobei die besagte Magnetfeldintensität eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in der besagten Al-Folienverpackung hat.The quality control system of claim 1, wherein said magnetic field intensity has a penetration depth of about 13 μm in said Al foil package. Das Qualitätskontrollsystem gemäß Anspruch 1, wobei die besagte Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung eine MRD-Vorrichtung ist.The quality control system of claim 1, wherein said magnetic resonance imaging device is an MRD device. Das Qualitätskontrollsystem gemäß Anspruch 1, wobei die besagte Al-Folienverpackung eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in einem HF-Frequenzbereich von ungefähr 42,5 MHz bis 45 MHz hat.The quality control system of claim 1, wherein said Al foil wrapper has a penetration depth of about 13 μm in an RF frequency range of about 42.5 MHz to 45 MHz. Das Qualitätskontrollsystem gemäß Anspruch 1, wobei Artikel des im Wesentlichen festen Nahrungsmittelproduktes inspiziert werden um zu bestimmen, ob die Verpackung das im Wesentlichen feste Nahrungsmittelprodukt ordnungsgemäß umhüllt.The quality control system of claim 1 wherein items of the substantially solid food product are inspected to determine if the package properly covers the substantially solid food product. Ein System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes umfassend: a. eine Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung zum Erzeugen zumindest eines Magnetresonanzbildes des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes; b. zumindest ein Magnetresonanzbild zumindest einer standardisierten Kontrollprobe des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes; und c. einen Prozessor zum Vergleichen des besagten zumindest einen Magnetresonanzbildes des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes mit dem besagten zumindest einen Magnetresonanzbild der besagten zumindest einen standardisierten Kontrollprobe des festen Schokoladennahrungsmittelproduktes; wobei eine Ausblühung auf der Oberfläche des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes detektiert werden kann, wobei weiter das besagte feste Schokoladennahrungsmittelprodukt zumindest im Wesentlichen von einer im Wesentlichen flexiblen Aluminiumfolienverpackung umhüllt ist, und wobei weiter das besagte feste Schokoladennahrungsmittelprodukte in einer zufälligen Orientierung zu der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung ist.A system for non-invasively inspecting a solid chocolate food product comprising: a. a magnetic resonance imaging apparatus for generating at least one magnetic resonance image of said solid chocolate food product; b. at least one magnetic resonance image of at least one standardized control sample of said solid chocolate food product; and c. a processor for comparing said at least one magnetic resonance image of said solid chocolate food product with said at least one magnetic resonance image of said at least one standardized control sample of the solid chocolate food product; wherein an efflorescence may be detected on the surface of said solid chocolate food product, further wherein said solid chocolate food product is at least substantially enveloped by a substantially flexible aluminum foil packaging, and further wherein said solid chocolate food products is in a random orientation to said magnetic resonance imaging device. Das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes gemäß Anspruch 9, weiter umfassend eine Magnetresonanzsonde zum Tragen der besagten Al-Folienverpackung in der besagten Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung während einer Magnetresonanzmessung des besagten festen Schokoladennahrungsmittelproduktes.The system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product according to claim 9, further comprising a magnetic resonance probe for supporting said Al foil packaging in said magnetic resonance imaging device during a magnetic resonance measurement of said solid chocolate food product. Das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes gemäß Anspruch 9, wobei die besagte Al-Folienverpackung eine Dicke in einem Bereich von ungefähr 6 μm bis ungefähr 20 μm hat. The system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product according to claim 9, wherein said Al foil packaging has a thickness in a range of about 6 μm to about 20 μm. Das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes gemäß Anspruch 9, wobei die besagte Magnetresonanzvorrichtung eine Magnetfeldintensität von ungefähr 1 Tesla in einem Bereich von Interesse erzeugt.The system for non-invasively inspecting a solid chocolate food product according to claim 9, wherein said magnetic resonance device generates a magnetic field intensity of about 1 Tesla in a region of interest. Das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes gemäß Anspruch 9, wobei die besagte Magnetfeldintensität eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in der besagten Al-Folienverpackung hat.The system for non-invasively inspecting a solid chocolate food product according to claim 9, wherein said magnetic field intensity has a penetration depth of about 13 μm in said Al foil packaging. Das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes gemäß Anspruch 9, wobei die besagte Magnetresonanzbildgebungsvorrichtung eine MRD-Vorrichtung ist.The system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product according to claim 9, wherein said magnetic resonance imaging device is an MRD device. Das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes gemäß Anspruch 9, wobei die besagte Al-Folienverpackung eine Eindringtiefe von ungefähr 13 μm in einem HF-Frequenzbereich von ungefähr 42,5 MHz bis 45 MHz hat.The system for non-invasively inspecting a solid chocolate food product according to claim 9, wherein said Al foil wrapper has a penetration depth of about 13 μm in an RF frequency range of about 42.5 MHz to 45 MHz. Das System zum nichtinvasiven Inspizieren eines festen Schokoladennahrungsmittelproduktes gemäß Anspruch 9, wobei Artikel des festen Schokoladennahrungsmittelproduktes inspiziert werden um zu bestimmen, ob die Verpackung das im Wesentlichen feste Nahrungsmittelprodukt ordnungsgemäß umhüllt.The system for noninvasively inspecting a solid chocolate food product according to claim 9, wherein articles of the solid chocolate food product are inspected to determine if the package properly engulfs the substantially solid food product.
DE201320103650 2013-08-12 2013-08-12 Non-invasive MRI system for analyzing the quality of solid food products encased in a flexible aluminum foil envelope Expired - Lifetime DE202013103650U1 (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE201320103650 DE202013103650U1 (en) 2013-08-12 2013-08-12 Non-invasive MRI system for analyzing the quality of solid food products encased in a flexible aluminum foil envelope

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE201320103650 DE202013103650U1 (en) 2013-08-12 2013-08-12 Non-invasive MRI system for analyzing the quality of solid food products encased in a flexible aluminum foil envelope

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DE202013103650U1 true DE202013103650U1 (en) 2013-09-23

Family

ID=49475937

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DE201320103650 Expired - Lifetime DE202013103650U1 (en) 2013-08-12 2013-08-12 Non-invasive MRI system for analyzing the quality of solid food products encased in a flexible aluminum foil envelope

Country Status (1)

Country Link
DE (1) DE202013103650U1 (en)

Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5371464A (en) 1991-03-08 1994-12-06 Elbit-Ati, Ltd. Apparatus for in-line analysis of flowing liquid and solid materials by nuclear magnetic resonance
US5519319A (en) 1991-11-20 1996-05-21 Auburn International, Inc. Obtaining measurements of improved accuracy of one or more polymer properties with an on-line NMR system
US6333629B1 (en) 1999-07-22 2001-12-25 Intermagnetics General Corporation Method for non-invasively and without contact, inspecting foil enclosed packages, using magnetic resonance techniques
US20020048610A1 (en) 2000-01-07 2002-04-25 Cima Michael J. High-throughput formation, identification, and analysis of diverse solid-forms
WO2008016309A1 (en) 2006-08-04 2008-02-07 Sinvent As Multi-modal machine-vision quality inspection of food products
US7397241B2 (en) 2004-05-05 2008-07-08 Bruker Biospin Gmbh Method for determining the content of at least one component of a sample by means of a nuclear magnetic resonance pulse spectrometer
EP2345330A1 (en) 2010-01-19 2011-07-20 R A M Elettronica S.r.l. A quality production surveillance system of elongate pasta food products
DE102010021260A1 (en) 2010-05-21 2011-11-24 Vereinigung zur Förderung des Instituts für Kunststoffverarbeitung in Industrie und Handwerk an der Rhein.-Westf. Technischen Hochschule Aachen e.V. Method for quality control of study objects i.e. snacks, involves determining quality characteristics using NMR technique, directly measuring moved sample in production line, and determining inner and outer geometries of study objects

Patent Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5371464A (en) 1991-03-08 1994-12-06 Elbit-Ati, Ltd. Apparatus for in-line analysis of flowing liquid and solid materials by nuclear magnetic resonance
US5519319A (en) 1991-11-20 1996-05-21 Auburn International, Inc. Obtaining measurements of improved accuracy of one or more polymer properties with an on-line NMR system
US6333629B1 (en) 1999-07-22 2001-12-25 Intermagnetics General Corporation Method for non-invasively and without contact, inspecting foil enclosed packages, using magnetic resonance techniques
US20020048610A1 (en) 2000-01-07 2002-04-25 Cima Michael J. High-throughput formation, identification, and analysis of diverse solid-forms
US7397241B2 (en) 2004-05-05 2008-07-08 Bruker Biospin Gmbh Method for determining the content of at least one component of a sample by means of a nuclear magnetic resonance pulse spectrometer
WO2008016309A1 (en) 2006-08-04 2008-02-07 Sinvent As Multi-modal machine-vision quality inspection of food products
EP2345330A1 (en) 2010-01-19 2011-07-20 R A M Elettronica S.r.l. A quality production surveillance system of elongate pasta food products
DE102010021260A1 (en) 2010-05-21 2011-11-24 Vereinigung zur Förderung des Instituts für Kunststoffverarbeitung in Industrie und Handwerk an der Rhein.-Westf. Technischen Hochschule Aachen e.V. Method for quality control of study objects i.e. snacks, involves determining quality characteristics using NMR technique, directly measuring moved sample in production line, and determining inner and outer geometries of study objects

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20140050827A1 (en) Non-invasive mri system for analyzing quality of solid food products enveloped by flexible aluminum foil wrapper and methods thereof
Defraeye et al. Application of MRI for tissue characterisation of ‘Braeburn’apple
Gonzalez et al. Detection and monitoring of internal browning development in ‘Fuji’apples using MRI
Kirtil et al. Recent advances in time domain NMR & MRI sensors and their food applications
Hernández-Sánchez et al. An NMR study on internal browning in pears
Zhang et al. Assessment of pomegranate postharvest quality using nuclear magnetic resonance
DE102004022687B4 (en) Time-domain method for quantitatively determining the content of at least one component of a sample by means of a low-resolution nuclear magnetic resonance spectrometer
Musse et al. Monitoring the postharvest ripening of tomato fruit using quantitative MRI and NMR relaxometry
DE69916790T2 (en) ONLINE BIN SPIN RESONANCE IMAGING OF A SOLID OR LIQUID OBJECT THAT IS SUBJECTED TO A CONTINUOUS MOVEMENT
Pedersen et al. Application of the NMR-MOUSE to food emulsions
Srivastava et al. Magnetic resonance imaging for quality evaluation of fruits: A review
Winisdorffer et al. MRI investigation of subcellular water compartmentalization and gas distribution in apples
Williamson et al. Evaluating the effect of roasting on coffee lipids using a hybrid targeted-untargeted NMR approach in combination with MRI
Springer et al. Rapid assessment of longitudinal relaxation time in materials and tissues with extremely fast signal decay using UTE sequences and the variable flip angle method
DE69925111T2 (en) INDUSTRIAL ONLINE ANALYSIS USING CRANE SPIN RESONANCE SPECTROSCOPY
Rachocki et al. Novel application of NMR relaxometry in studies of diffusion in virgin rape oil
Leffler et al. Determination of moisture and fat in meats by microwave and nuclear magnetic resonance analysis: collaborative study
Ozel et al. A quick look to the use of time domain nuclear magnetic resonance relaxometry and magnetic resonance imaging for food quality applications
Cobo et al. TD-NMR in quality control: standard applications
DE4024834A1 (en) NQR IMAGING METHOD
Fieremans et al. A simple isotropic phantom for diffusional kurtosis imaging
Song et al. Moisture distribution in a mature soft wheat grain by three-dimensional magnetic resonance imaging
Lee et al. Oil migration in 2‐component confectionery systems
DE202013103650U1 (en) Non-invasive MRI system for analyzing the quality of solid food products encased in a flexible aluminum foil envelope
DE10304184B4 (en) Method and device for determining the fat content

Legal Events

Date Code Title Description
R207 Utility model specification

Effective date: 20131114

R150 Utility model maintained after payment of first maintenance fee after three years
R082 Change of representative
R157 Lapse of ip right after 6 years